Inbjudan till Amerikanska ambassaden

Ordföranden (Christer Fällman) har mottagit en inbjudan av Chargé d’Affaires of the Embassy of the United states of America David Lindwall and the Ambassador of Australia H.E Jonathan Kenna att närvara vid ”Partners for Inclusion and Human Rights”. Syftet med mottagningen är att främja erkännandet av HBT-rättigheter som mänskliga rättigheter. Mottagningen äger rum på den Amerikanska ambassadörens residens i Stockholm på Nobelgatan 2, den 23 augusti 2017.

Seniorboendets arbete under Pride

Ett flertal av de boende arbetar aktivt under Prideveckan för att sprida budskapet om mångfald och allas lika rätt till kärlek. Den 3 augusti fick Regnbågens kooperativa hyresrättsförening besök av ett stort antal journalister från länder där det är otänkbart att starta ett boende för hbtq-personer. Ett stort tack från ordföranden till Ing-Britt, Anders och Björn för att ni tillsammans med undertecknad var med vid besöket. Besökarna kom från bl.a. Vietnam, Kosovo, Ryssland, Sydafrika, Bangladesh, Ukraina, Zimbabwe och Vitryssland. Tack även till Svenska institutet – en statlig svensk myndighet – för det fina samarbetet (2017-08-03)

Givande samarbete ger HBTQ-certifierad hemtjänst

En mycket givande diskussion om certifiering av hemtjänst tillsammans med Carina Holmkvist, verksamhetsansvarig på företaget ”Njuta Av Livet”. Med i sällskapet var också Maija Strömblad Mansnerus, vice verksamhetsansvarig och Roland Hemmingsson, ekonomichef.

Nu börjar starten på ett som vi hoppas ska bli ett givande samarbete. Företaget som bedriver hemtjänst kommer att ge sin personal utbildning för att sedan bli Stockholms första hemtjänstföretag med en hbtq-certifiering (2017-08-02)

Hot mot gaypersoner i Finland har resulterat i flytt till Sverige

Ett fint framträdande av Matias 73 år (boende på seniorboendet Regnbågen) och Tero 75 år i SVT2 Nyheter/Uutiset. I inslaget berättar Matias och Tero om de svårigheter som de och även andra möttes av i Finland och varför så många hbt-personer valde att flytta till Sverige på 60- och 70-talet. Även på 80-talet fanns det många som kom till Sverige pga att attityden mot gay var mer öppen i vårt land. Läs mer om sexuella minoriteters ställning i Finland på och se inslaget på svt.se/nyheter/uutiset (sänt 2017-08-01)

Att åldras som transperson – tillbaka till garderoben?

Många lever fortfarande med sin transidentitet som en väl bevarad hemlighet. Hur blir det då äldre dagar när hemtjänsten ska göra täta besök eller kanske en flytt till institution närmar sig, är det en återgång till garderoben som gäller – eller finns lösningar? Kring detta samtalar vi med myndigheter och vårdgivare. Christer Fällman och Barbro Westerholm (L) delar med sig av sina synpunkter i detta ämne (2017-08-02)

Viktigt besök på boendet skapar nya möjligheter!

Clara Lindblom, Borgarråd inom stadens äldre- och ytterstadsrotel och Marianne Berg Ekbom, Ordförande på Norrmalms stadsdelsnämnd besöker Regnbågens hyresrättsförening. Ett flertal viktiga frågor och nya idéer diskuteras. Tack till er som medverkade och till Matias som ordnade med förfriskning, de välsmakande kanapéerna kommer från husets restaurang, Klein’s Rio.

Medlemsmöte med festlig ton på Regnbågens boende

Lördag den 10 juni hade Regnbågens hyresrättsförening medlemsmöte på Restaurang Klein’s Rio med buffé och underhållning.

Först gavs en kort information om det som i dag händer på Regnbågen, det informerades bland annat om stadgegruppens arbete och kontakten med Stockholms Sjukhem. Tyvärr kunde varken Christer eller Annette delta men lovar vidare information till medlemmarna om den pågående processen.

Marit Bergman togs emot med stora applåder. Marit uttryckte även sin varma glädje över att vara inbjuden till oss för att sjunga och att stödja HBT-gruppens rättigheter.

Besök från Kina 2017-05-21

Deputy General Manager från företaget TALENGEN CARE (Kina) som samarbetar med STIFTELSEN SILVIAHEMMET och SWEDISH CARE INTERNATIONAL har i dag besökt seniorboendet Regnbågen tillsammans med representanter från vård- och omsorg i Beijing. Frågorna var många och berörde bl.a. (förutom uppbyggnaden av seniorboendet) dagens vård av äldre i Sverige och utevistelsens betydelse för äldre och personer med en demensdiagnos.

Swedish Care International 2016-12-07

Swedish Care International (SCI ) hade anordnat en internationell visit för partners i ett europeiskt projekt, ”Care of Cares”.

En grupp forskare skriver på en avhandling och de besökte oss på Regnbågen under ledning av Katarzyna Hess-Wiktorn. Gruppen bestod av personer från yrkesskolor och vårdrelaterande organisationer från bl.a. från Österrike, Tyskland, Turkiet, Nordirland, Italien och Holland. Värdar för besöket var ordförande Ulf Wester och styrelseledamot Mattitjahu Juhano.

Besök från Café Bfree HBTQ

Den 28 november fick hyresrättsföreningen besök av glada fritidsledare, fr. vänster Sabina Jernberg, Malin Gulwer och Lena A Sjögren. De kom på besök Café Bfree HBTQ i Karlstad som är en mötesplats för ungdomar.

Ordförande Ulf Wester och ledamot Mattitjahu Juhano visade runt vårt boende och Rioträffen. I Borådets lokal diskuterade vi bl.a. om olika farhågor som kan finnas hos både HBTQ ungdomar och äldre.

Ett brev från Kanada

Dear Christer,

On behalf of the CEPA Foundation team, I would like to thank you and your colleagues for your willingness to welcome the students of the George Brown College. The time and support you provide us with so generously is very much appreciated.

Our visits to Regnbagen House significantly contribute to the success of the students’ study abroad programs in Europe. They are a great opportunity for our students to enhance their theoretical studies with practical insights as well as to better understand the field of work.

Trusting that this visit is not only an unforgettable experience for the students, but also enriching for you, we look forward to continuing our fruitful collaboration maybe already next year.

Thank you once more for your dedication.

Best regards,
Renate

CEPA Foundation :: Renate Garcke
Cultural and Educational Programs Abroad
Im Schloss, 74379 Ingersheim
Germany

Tidningen ”Här&Nu” besöker boendet Regnbågen

Chefredaktör Ullacarin Tiderman från Svenska Kommunal Pensionärers Förbund besökte idag Regnbågens seniorboende och värdar för visningen var ordförande Ulf Wester och styrelseledamot Mattitjahu Juhano.

Ullacarin kommer att göra ett reportage om föreningen som ska publiceras i medlemstidningen ”Här&Nu”. Vi presenterade uppkomsten av Europas första HBT-seniorboende och diskuterade livligt om bland annat hbt-frågor ur pensionärernas perspektiv.

Besök från Bern i Schweiz och från Toronto i Kanada

Claude Theler, socioterapeut från Bern, Schweiz besöker Regnbågens seniorboende tillsammans med en grupp studerande på 15 personer, samtidigt anländer en grupp på 17 personer från George Brown College i Toronto, Kanada. Båda grupperna studerar vård- och omsorg. Det blir en spännande förmiddag med många olika frågeställningar och besöket avslutas med en trevlig lunch på den närliggande restaurangen Gärdets krog.

Konferens på Noaks Ark

Den 28 november 2016, anordnar Posithiva Gruppen i samarbete med Hälso- och sjukvårdsförvaltningen en heldagskonferens i Stockholm på temat hiv och åldrande med fokus på bemötande och kunskap. Dagen innehåller panelsamtal med personer som själva lever med hiv samt föreläsningar av sakkunniga inom området. Konferensen vänder sig till personer som lever med hiv, politiker, beslutsfattare och tjänstemän, representanter för hälso- och sjukvården, ideella organisationer och privata aktörer.

Från vår förening deltar Björn Lundstedt i en av panelerna. Panelen kommer att behandla: För- och nackdelar att ha integrerad vård och boende för personer som lever med hiv.

Fest på taket!

Festligt och fullsatt på takterrassen när styrelsen för seniorboendet i går lördag den 21 augusti bjöd in sina medlemmar till knytkalas med grillning. Max Andersson (vice ordförande) bjöd på musikquiz där tre lag gnuggade sina geniknölar för att lösa frågorna.

Erbjudande till alla medlemmar! Se filmen ”När molnen skingras” gratis!

Plats: Växthuset, Ångermannagatan 162, Vällingby C.

Tid: Fredag 7/10 klockan 13.00

Direkt efter filmen blir det ett samtal med filmens regissör Lasse Zackrisson om händelser i sångerskan Ulla Billqvists liv som kan ha bidragit till hennes självmord 38 år gammal.

Om du som medlem byter din e-postadress, glöm inte att skicka information om bytet till föreningen, kontaktuppgifter finner du under rubriken ”Kontakt”

Nu finns Regnbågens seniorboendeFacebook

Där lägger vi in lite ”lättare information” och bilder från exempelvis visningar och besök från media.

Elever på kurs i ”vårdsvenska” besöker Regnbågens seniorboende

Läraren Alan Baker med sina vuxenelever från Iris Competens i Vällingby besökte seniorboendet Regnbågen. Eleverna går på en kurs i ”vårdsvenska”, som ger nya invandrare en bakgrund om vården i Sverige. Styrelseledamot Mattitjahu Juhano berättade för eleverna om vårt profilboendes karaktär och tillkomst.

”Behandla människor som du själv vill bli behandlad” var motto för besöket. Mottot ledde till en livlig diskussion i god anda om HBT-personernas situation i vårt land, både tidigare och idag och även om hur man ska kunna behandla andra minoriteter på rätt sätt i seniorhem och inom vården.

Bostadsmarknaden ur ett hbtq-perspektiv

Forskare Marie Nordenfeldt vid Ersta Sköndal högskola i Stockholm besökte Regnbågen angående ”projektet om bostadsmarknaden i ett HBTQ-perspektiv”. Studien ingår vidare inom ramen för ett större forskningsprogram vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala Universitet. Värdar för besöket var ordförande Ulf Wester och styrelseledamot Mattitjahu Juhano.

Fint besök på terrassen!

Besök på seniorboendet av Niklas Wykman, ledamot på Sveriges riksdag samt Evelina Kogsta, politisk sekreterare på Sveriges riksdag och presschef för Stockholm Pride. Vi diskuterar äldreomsorg i Sverige och vi går även in i diskussionen om hur man skulle kunna fortsätta arbetet med att planera ett biståndsbedömt boende i Stockholm för målgruppen hbt.

Besök från Tyskland

Besök på seniorboendet av 12 chefer inom vård- och omsorg från Tyskland. De är på vidareutbildning i Stockholm och får en visning av boendets lokaler. Vi berättar om uppkomsten av den kooperativa hyresrättsföreningen men även om historiken rörande den homosexuella gruppen i Sverige och om varför ett boende som Regnbågen behövs till äldre HBT-personer.

HBTQ-seniorerna från Göteborg

Ett mycket givande besök på seniorboendet av hbtq-seniorerna från Göteborg. Planerna kring utformningen av ett boende i Göteborg går framåt och kommunen önskar nu att samarbeta med gruppen, som även de har planer på att starta en kooperativ hyresrättsförening.

Nya samarbeten medför spännande besök på seniorboendet!

Regnbågens hyresrättsförening har nu ett nystartat samarbete med Swedish Care International som innebär att vi tar emot besökare från andra länder för visningar. Vi kommer i april att ta emot besök från Tyskland och Slovenien samt längre fram även ett gruppbesök från Frankrike. Sedan tidigare samarbetar föreningen med Svenska Institutet som varje sommar hänvisar grupper av journalister till seniorboendet.

Besök från England

Besök av Kieran Teague, socialarbetare från Oxford England i sällskap med Birgitta Graner, sjuksköterska på AISAB Stockholm. Besöket föranleddes av Kierans intresse för frågor som bl.a. rör mänskliga rättigheter, social omvårdnad och hälsa för äldre personer inom målgruppen hbt och förhoppningsvis så kan detta möte leda till det första boendet i London. Birgittas ser med glädje på boendeformer där man får bo och åldras värdigt.

__________________________________________________

Vi har fått en jättefin artikel om oss genom Thomson Reuters Foundation!

Vi tackar Christer Fällman och Björn Lundstedt för att de ställde upp och berättade om vår verksamhet!

http://www.trust.org/item/20150908070115-oyaik/?source=shem

Sweden’s first LGBT retirement home – a model for rainbow ageing?

Source: Thomson Reuters Foundation – Tue, 8 Sep 2015 07:00 GMT

Author: Magda MisMore news from our correspondents

hum-rig hum-peo
Enlarge image
A wooden horse on Bjorn Lundstedt’s dining table, Stockholm, Sweden, August 22, 2015. Lundstedt is one of the residents of Sweden’s first LGBT retirement home. THOMSON REUTERS FOUNDATION/Magda Mis
RecommendGoogle +LinkedInEmailPrint

Leave us a comment

By Magdalena Mis

STOCKHOLM, Sept 8 (Thomson Reuters Foundation) – There’s a lengthy waiting list for a place at Sweden’s first retirement home for the lesbian, gay, bisexual and transgender community, its success highlighting a growing demand for accommodation specifically forelderly LGBT people.

SLIDESHOW: Inside Sweden’s first LGBT retirement home

Opened in 2013, Regnbagen, or rainbow house, doesn’t look any different from the other modern apartment blocks in the quiet, leafy Stockholm suburb that overlooks the city’s port.

The residents, the majority of them men, occupy 27 airy apartments on the upper three floors of an eight story retirement home with access to amenities such as a hairdresser, foot therapist, health clinic and a roof terrace.

”We have the same activities, we live the same life and we love in the same way,” Christer Fallman, Regnbagen’s founder, told the Thomson Reuters Foundation.

”The only thing that is different is that a small minority of people who are gay can get together to find security when they are ageing.”

Sweden is ranked as one of Europe’s best countries for LGBT rights, according to an index that ranks European countries based on legal benchmarks for LGBT equality.

But many of the residents remember a darker time, when they faced discrimination in society and under Swedish law, and some feared coming out to their families and colleagues.

Sitting in the sun-filled kitchen of Bjorn Lundstedt, one of the first residents to move into Regnbagen, Fallman said he liked the idea of creating a home where elderly gay and bisexual people could peacefully retire.

”We are a group of people that has been harassed and seen as criminals and dismissed by law,” he said. ”The whole question started within myself: what will I do, what are my possibilities as a single man if I don’t find anyone to live with, what will my older days look like?” said Fallman, at 57 the home’s youngest resident.

Lundstedt, a 75-year old former flight attendant, was the first person to put his name down when Fallman first advertised the home.

”I thought maybe that’s something for me,” said Lundstedt, sitting at his kitchen table with a traditional wooden horse painted with rainbow colours, little flower pots and bowls of sweets.

”I came here and looked at it from the outside and it appealed very much to me.”

The home has white walls with blown-up photographs of gay couples stepping out of forests, a friendly common room and a lived-in feel. Pinned on the information board is a flyer for an upcoming concert of Swedish dance band Alcazar.

The LGBT pensioners said they hadn’t experienced hostility from residents already living in the retirement block, although some were annoyed that Regnbagen took over the most desirable top floors.

Now a waiting list of more than 100 means the home has a long-term future. ”The queue is for our security. We couldn’t afford to pay for an empty flat,” said Fallman.

He is proud of Regnbagen’s popularity and said the home could serve as a model for retirement communities elsewhere.

Such homes already exist in the United States and Canada, but Fallman said he thought they could also help to challenge prejudices in countries such as Uganda and Russia where LGBT people face discrimination at home, at work and under the law.

”If you want to open up a place like this in Uganda it would be a nice way to start because this is such a good way, probably the best one,” he said.

”It’s about older people who need security and somewhere to live, and compassion is the way to break the ice in hard-hearted people.” (Reporting by Magdalena Mis; Editing by Ros Russell; Please credit Thomson Reuters Foundation, the charitable arm of Thomson Reuters, that covers humanitarian news, women’s rights, corruption and climate change. Visit www.trust.org)

 

 • A wooden horse on Bjorn Lundstedt’s dining table, Stockholm, Sweden, August 22, 2015. Lundstedt is one of the residents of Sweden’s first LGBT retirement home. THOMSON REUTERS FOUNDATION/Magda Mis
 • Entrance to Regnbagen, or a rainbow house, for lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) pensioners in Stockholm, Sweden, August 22, 2015. THOMSON REUTERS FOUNDATION/Magda Mis
 • One of the first residents to move in, 75-year old former flight attendant Bjorn Lundstedt, in his kitchen, Stockholm, Sweden, August 22, 2015. THOMSON REUTERS FOUNDATION/Magda Mis
 • Mascots lay on Bjorn Lundstedt’s bed, Stockholm, Sweden, August 22, 2015. Lundstedt is one of the residents of Sweden’s first LGBT retirement home. THOMSON REUTERS FOUNDATION/Magda Mis
 • A picture of Bjorn Lundstedt’s mother sits among other items on a table in his apartment, Stockholm, Sweden, August 22, 2015. Lundstedt is one of the residents of Sweden’s first LGBT retirement home. THOMSON REUTERS FOUNDATION/Magda Mis
 • Newspapers lie on a table in Bjorn Lundstedt’s apartment, Stockholm, Sweden, August 22, 2015. Lundstedt is one of the residents of Sweden’s first LGBT retirement home. THOMSON REUTERS FOUNDATION/Magda Mis
 • A mobile phone and a notebook sit on a table in Bjorn Lundstedt’s kitchen, Stockholm, Sweden, August 22, 2015. Lundstedt is one of the residents of Sweden’s first LGBT retirement home. THOMSON REUTERS FOUNDATION/Magda Mis
 • A shelf with CDs in Bjorn Lundstedt’s apartment, Stockholm, Sweden, August 22, 2015. Lundstedt is one of the residents of Sweden’s first LGBT retirement home. THOMSON REUTERS FOUNDATION/Magda Mis
 • A toothbrush in the bathroom of Christer Fallman, Stockholm, Sweden, August 22, 2015. Fallman is the founder of Regnbagen, or a rainbow house, for lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) pensioners. THOMSON REUTERS FOUNDATION/Magda Mis
 • Christer Fallman sits on a sofa in his apartment, Stockholm, Sweden, August 22, 2015. Fallman is the founder of Regnbagen, or a rainbow house, for lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) pensioners. THOMSON REUTERS FOUNDATION/Magda Mis
 • A hallway inside Regnbagen, or a rainbow house, for lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) pensioners, Stockholm, Sweden, August 22, 2015. THOMSON REUTERS FOUNDATION/Magda Mis
 • A picture of Mary and Jesus hangs above the bed in Christer Fallman’s apartment, Stockholm, Sweden, August 22, 2015. Fallman is the founder of Regnbagen, or a rainbow house, for lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) pensioners. THOMSON REUTERS FOUNDATION/Magda Mis
 • A tealight and a magazine sit on the table inside Christer Fallman’s apartment, Stockholm, Sweden, August 22, 2015. Fallman is the founder of Regnbagen, or a rainbow house, for lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) pensioners. THOMSON REUTERS FOUNDATION/Magda Mis

————————-

NORDIS presenterar ett reportage om Regnbågens Hyresgästförening

Det tyska kultur- och turistmagasinet NORDIS presenterar ett reportage om Regnbågens hyresrättsförening. Magasinet ges ut i de nordiska länderna. Artikeln Endlich zu Hause” är skriven av den svenska journalisten Suzanne Forsström, boende i Berlin. Repotaget i NORDIS finns upplagt här

_______________________________________________________________________________________________

Samhällspedagogikstudenter på besök

Besök på Regnbågens seniorboende den 1 september 2014 av en grupp uppmärksamma och nyfikna samhällspedagogstuderande från Finland. De får en guidad visning och får även höra historien om uppstarten av projektet.

_______________________________________________________________________________________________

En stor seger!

Svenska institutet är oerhört stolta och glada över att en artikel om Regnbågen publicerades i den ryska tidningen Gazeta. Det är fantastiskt! Läs artikeln här

_______________________________________________________________________________________________

”Suécia tem asilo para abrigar homossexuais”

23 Augusti 2014 publicerade tidningen Folha de S.Paulo en artikel om Regnbågen, artikeln finns online här

Artikeln finns också upplagd i tidningsformat här

_______________________________________________________________________________________________

Diskussion kring Regnbågens uppbyggnad och framtiden för nischade boenden

Besök på boendet Regnbågen av bl.a Joakim Larsson, borgarråd inom stadens äldre- och ytterstadsrotel och Margareta B Kjellin, äldrepolitisk talesperson.

Under träffen fördes diskussioner kring boendets uppbyggnad och hur vi ska fortsätta arbetet med att ska fler nischade boenden. Margareta B Kjellin och Regnbågen kommer att ha en fortsatt diskussion kring frågan om boende för årsrika personer.

 

_______________________________________________________________________________________________

EU-minister Birgitta Ohlsson besöker Regnbågens hyresgästförening

18 Augusti 2012 besökte EU-minister Birgitta Ohlsson för att diskutera hur en eventuell fortsättning av boendet skulle kunna se ut.

_______________________________________________________________________________________________

”Letters from Stockholm: Inside Europé´s first gay-old age home”

En artikel publicerades i Sydafrikanska tidningen Daily Maverick 1 Augusti 2014, läs artikeln här

_______________________________________________________________________________________________

‘Veel oudere holebi’s kruipen in het rusthuis weer in de kast’

28 Juli 2014 publicerades en kort artikel om Regnbågen i Holländska tidningen ”De Standaard”. Läs hela artikeln här

_______________________________________________________________________________________________

”Vid regnbågens slut”

27 Juli 2014 publicerade the Guardian artikeln ”LGBT retirement home: the end of the rainbow”. Läs hela artikeln här

_______________________________________________________________________________________________

“Proud Swedes move into Europe’s first LGBT retirement home”

5 Maj 2013, Regnbågen i Sveriges Radio, engelska kanalen. Läs mer och lyssa här

_______________________________________________________________________________________________

The Local uppmärksammar Regnbågen

22 November 2013 omnämndes Regnbågen i The Local. Läs artikeln här

_______________________________________________________________________________________________

“Sverige öppnar det första boendet för pensionerade hbtq-medborgare”

27 November 2013 publicerades artikeln “ABRE EN SUECIA LA PRIMERA RESIDENCIA DE TERCERA EDAD PARA JUBILADOS LGBT” i spanska tidningen INFORESIDENCIAS. Läs artikeln här

_______________________________________________________________________________________________

Regbågen uppmärksammas i BBC News

19 Mars 2014 publicerades en artikel om Regnbågen i BBC News. Läs artikeln här

_______________________________________________________________________________________________

Radiointervju i Sveriges Radio

Repotage av Hannah Engberg publicerat 25 Juli 2012, lyssna här

_______________________________________________________________________________________________

QX skriver om Regnbågen

I Juli 2014 publicerade QX en artikel om Regnbågen. Utdraget från tidningen finns upplagt här

_______________________________________________________________________________________________

”Äldreboendet Regnbågen – en satsning som kan bli ett koncept”

Gaybladet skriver om Regnbågen, läs mer här

_______________________________________________________________________________________________

Fotoutsmyckningen på Regnbågens seniorboende

Aftonbladet Kultur skriver om fotoutsmyckning som Annica Karlsson Rixon gjort i huset. Klicka här för att läsa artikeln.

_______________________________________________________________________________________________

Besök av våra folkvalda politiker

Joakim Larsson, borgarråd inom stadens äldre- och ytterstadsrotel samt Olof Lavesson, moderaternas första hbtq-talesperson besökte Regnbågens seniorboende tisdag den 29 april. Bl.a talade vi om en utvidgning av seniorboendet samt att vi talade om möjligheten till ett litet vård- och omsorgsboende för målgruppen hbtq-personer.

Senare samma dag, ett besök på boendet av finansborgarrådet Sten Nordin och Anna Köning Jerlemyr, socialborgarråd. Upphovet till besöket var att regeringen låter ett nytt policydokument gällande målgruppen hbtq gå ut på remiss. Regnbågens hyresrättsförening valdes in som remissinstans.

__________________________________________________________________

Flertalet artiklar i norsk media 18-21 Mars

I slutet av Mars publicerades artiklar om Regnbågen i flertalet norska tidningar. Här är ett urval av artiklarna som publicerades:

 Bolig 18 Mars 2014

Aftenposten 20 Mars 2014

Aftenbladet 21 Mars 2014 

____________________________________________________________________________________________

Måndag den 31 mars besök på Regnbågen av Barbro Westerholm och Ann-Katrin Åslund. 

Nedan kan ni läsa några rader skickade till oss från Ann-Katrin Åslund.

Hej!
Ett stort tack för att vi fick komma till Regnbågen igår . Det var mycket värdefullt att få se bostäderna och att höra hur Regnbågen vuxit fram. Den trevliga och givande träffen med flera som bor på Regnbågen gjorde att mötet blev om möjligt ännu bättre. Vi fick många viktiga erfarenheter med oss hem. Än en gång stort tack också till dig som tog dig tid att planera mötet och att visa oss runt.
Många hälsningar
Ann-Katrin Åslund

Ann-Katrin Åslund(FP)
1:e vice ordförande kommunstyrelsen
Ordförande Spånga-Tensta stadsdelsnämnd
Ledamot socialnämnden

____________________________________________________________________________________________

Franska kanal Arte, ett inslag i Focus -

Christer Fällman om Regnbågen och Sinnenas Trädgård.

_______________________________________________________________________________________________

Ljudinslag
Christer Fällman berättar för Caroline Gollungberg, Synskadades Riksförbund om idén till Regnbågen 

_______________________________________________________________________________________________

Sveriges Radio 2013-12-05 ”I never want to move out”

_______________________________________________________________________________________________

Intervju för Aftonbladets webb-tv  Klicka här

_______________________________________________________________________________________________

Invigningen den 22 november 2013
Biskop Eva Brunne och Joakim Larsson, borgarråd inom stadens äldre- och ytterstadsrotel höll känslosamma inledningstal. Regnbågens hyresgäster, samarbetspartners samt grannar på Sandhamnsgatan 8 hade samlats för vara med på invigningen. Fler bilder finns här.

 

Biskop Eva Brunne och Äldreborgarrådet Joakim Larsson klipper bandet.

Eva Brunne och Joakim Larsson klipper bandet

__________________________________________________________________________________________

Första hbtq-hyreshuset inflyttningsklart i november 2013
I början av november är det äntligen inflyttning i seniorboendet Regnbågen på Gärdet — Sveriges första hyreshus för hbtq-personer.  läs mer här

_______________________________________________________________________________________________

Svenska institutet
Tisdag den 20 augusti kl 17.00 möter vi 3 utländska journalister för att berätta om seniorboendet Regnbågen. Medlemmarna Björn Lundstedt och Ritva Segerholm svarar på frågor tillsammans med representant från Micasa Fastigheter, Eva Wase.

Svenska institutet ordnar ett mediebesök där de – tillsammans med svenska ambassader i världen – bjuder in internationella journalister till Sverige. Temat för besöket är ”seniorlivet i Sverige” där vi kommer att diskutera demografi, arbetslivet och pension, demensforskning, äldre och dataspel, osv.

De journalister som deltar är:
Mr Ke Wenhao ”The Bund” – Shanghai, China
Ms Adriana Czelusniak ”A Gazeta do Povo”, Brazil
Mr André Manhice ”O Paìs” – Mozambique.

_______________________________________________________________________________________________

Föreläsning
Torsdag den 11 april informerade ordföranden Christer Fällman och styrelseledamot Björn Lundstedt om Regnbågens seniorboende hos Posithiva gruppen på Södermalm.

______________________________________________________________________________________________

Tidningar, radio och tv
Ett antal tidningar, radio och tv har intervjuat vår ordförande och en ledamot Elisabeth Osterman, inläggen nedan presenterar en del av dessa. Det finns även länkar att söka på. Gå gärna in på Google och sök på Regnbågen alt kombinationen Christer Fällman+Regnbågen

Vill du också skriva en artikel, göra ett inslag eller på något annat sätt uppmärksamma Regnbågens seniorboende? Kontakta press- och mediaansvarig Christer Fällman, e-adress: christer.fallman@regnbagen.net
_______________________________________________________________________________________________

Seniorboendet Regnbågens framtid kan vara hotad Publicerad 2012-12-03 i TV4

Boendet som väntas bli det första seniorboendet i Europa för HBT-personer, svävar nu i fara då inte tillräckligt många personer vill flytta in. Tv4Nyheterna lokalt har träffat Enköpingsbon Matias som köar för att flytta till ett seniorboende, där ingen dömer honom.

Klicka här för att se hela inslaget som sändes i TV4 Nyheterna Stockholm och TV4 Nyheterna Uppsala.

_______________________________________________________________________________________________

Europas första: Seniorboende för homo, bi, trans- och queerpersoner öppnas i Stockholm Publicerad 2012  i finska tidningen Memo nr 3

Många har frågat mig varför just denna typ av boende behövs. Min åsikt är att ingen ska behöva riskera att behöva  in i garderoben”  på sin ålders höst, vilket kan vara fallet på ett traditionellt äldre boende…

Klicka här för att läsa artikeln i sin helhet.

________________________________________________________________________________________________

Hbt-pensionärers olika behov lyfts nu fram Publicerad 2012-09-19 i Expressen

Socialstyrelsen vill veta hur hbt-personer (homosexuella, bisexuella och transpersoner) tas omhand inom äldrevården och har i dagarna skickat ut en enkät om det till landets kommuner.

Klicka här för att läsa artikeln i sin helhet.

________________________________________________________________________________________________

Regnbågen fick RFSL Stockholms Regnbågspris

Efter 2012 års Stockholm Pride parad den 4 augusti tilldelades Regnbågens kooperativa hyresgästförening RFSL Stockholms Regnbågspris. Det delas ut till en person/organisation som verkar inom Sverige och som genom sina handlingar och/eller ställningstagande har påverkat utvecklingen i positiv riktning för sexuellt likaberättigande och/eller könsidentitet/könsuttryck. Priset mottogs av vår ordförande Christer Fällman och styrelsekollegan Cecilia Vaccari vid en ceremoni i Stockholm på lördagskvällen. Nedan följer motiveringen till varför just Regnbågen fick det här priset:

fr.v: Richard Svahn, Kristin Arthur och från
Regnbågen Christer Fällman, Cecilia Vaccari

Regnbågspriset 2012 tilldelas Regnbågens kooperativa hyresrättsföreningen för att genom sin verksamhet och sin opinionsbildning synliggjort äldre  hbtq-personers situation.

Ett nytt boende för äldre  hbtq-personer har fått klartecken och många står redan i kö. Det kommer förhoppningsvis bli ett trivsamt boende för de som flyttar in. Samtidigt har föreningen genom sin opinionsbildande verksamhet visat att det finns ett behov av särskilda boende för hbtq-personer. Det är orimligt  att man på äldre dagar inte skulle få fortsätta vara sig själv eller plötsligt tvingas in i en garderob.Boende som inte är särskilt profilerade för hbtq-personer måste förstås bli bättre på att få de att trivas som inte lever enligt heteronormen.

____________________________________________________________________________________________________

Hur ska äldrevården bemöta de som identifierar sig som HBT-personer? Publicerad 2012-08-01 i TV4

Enligt forskaren Karin Johansson är äldre som identifierar sig som HBT-personer oroliga för hur de kommer att bli när de flyttar till ett äldreboende. Christer Fällman ska försöka råda bot på detta genom att starta ett nytt och specialiserat hem för äldre.

Klicka här för att se Regnbågens ordförande Christer Fällman prata om boendet i TV4:s Nyhetsmorgon

____________________________________________________________________________________________________

Succé för regnbågsboende för äldre Publicerad 2012-07-30 i Aftonbladetbilagan Wendela

Europas första seniorboende för hbtq-personer öppnar i Stockholm. Fördomar, inskränkthet och glåpord har kantat många äldre homosexuella människors liv. Nästa år öppnar Europas första seniorboende för hbtq-personer i Stockholm.
– Regnbågen erbjuder trygghet och glädje på ålderns höst, säger initiativtagaren Christer Fällman…..

Klicka här för att läsa Aftonbladets artikel i sin helhet

____________________________________________________________________________________________________

150 i kö till Regnbågens seniorboende Publicerad 2012-07-27 av Sveriges radio

Nästa år invigs landets första HBT-boenden för äldre på Gärdet i Stockholm; Regnbågens Seniorboende. 150 står redan i kö till boendet. På Regnbågen kommer enbart homo- bi- och transsexuella människor att bo.

Klicka här för att läsa notisen i sin helhet

____________________________________________________________________________________________________

Stockholm får regnbågsboende Publicerad i juni 2012 av Boplats Göteborg

I förra veckans reportage besökte vi USA:s första seniorboende för hbt-personer. I vår andra artikel inför HBTQ-festivalen berättar vi om Europas första – Regnbågens kooperativa hyresrättsförening i Stockholm.

Just nu pågår en renovering av seniorboendet Rio på Gärdet i centrala Stockholm. När allt är klart, förhoppningsvis nästa höst, är tanken att Regnbågens kooperativa hyresrättsförening ska flytta in i husets fyra översta våningar.
- Totalt handlar det om 38 lägenheter, ettor till treor, plus gemensamhetsytor, säger Christer Fällman, projektledare för Regnbågen…

Klicka här för att läsa notisen i sin helhet
____________________________________________________________________________________________________

Här är Europas första hbt-seniorboende Publicerad 2012-02-23 av Metro

Inflytt. Nästa höst står Europas första boende med hbt-inriktning klart vid Gärdet.

Europas första profilboende för äldre homo-, bi- och transpersoner är snart verklighet. Inflytt kan bli aktuell redan hösten 2013. Seniorboendet kommer att drivas av Regnbågens kooperativa hyresgästförening…

Klicka här för att läsa artikeln i sin helhet

____________________________________________________________________________________________________

Hbt-äldreboendet Regnbågen blir verklighet Publicerad 2009-11-13 av QX

Senaste nytt om planerna kring hbt-äldreboendet Regnbågen är att snart startar sökandet efter en lämplig fastighet i Stockholm till ett boende på cirka 70 lägenheter med gemensamma utrymmen.  Micasa Fastigheter AB blir fastighetsägare och hyresvärd, berättar projektledare Christer Fällman…

Klicka här för att läsa artikeln i sin helhet

____________________________________________________________________________________________________

Nytt HBT-boende för äldre i Stockholm?   2009-07-07 av Tofflan

Christer Fällman, inte bara trädgårdsmästare, heter mannen och projektledaren bakom Regnbågen, ett planerat äldreboende för HBT-folk i Stockholm. Detta är nåt hett efterlängtat av många HBT-gamla. De gamla bögarna och flatorna som inte vill hyckla och ljuga om sin sexualitet på äldre dar.

Tryggheten att få vara som du är – även när du är gammal. Att slippa ljuga. Att slippa vara rädd för trakasserier – eller ren och skär dumhet – av oförstående vårdpersonal där du bor. Det är efterlängtat bland många HBT-äldre. Och tanken är att personal ska handplockas till Regnbågen så att de har rätt inställning i HBT-sammanhang.

_____________________________________________________________________________________________

”Ett radikalt sätt att minska ensamheten”   Stockholm 2012 mars

Elisabeth Osterman, 70, har aldrig blivit diskriminerad för sin läggning. Men hon ser fram emot att träffa människor med samma intressen när hon och flickvännen flyttar in i det planerade hbtq-boendet för seniorer hösten 2013.

Publicerad: Fredag 24 februari 2012 | 12:21


Redan när österrikiska Elisabeth Osterman kom till Sverige 1963 gick hon arm i arm och pussades med flickvännen Charlotte. Paret har hållit ihop sedan dess och bor tillsammans.

En gång för många år sedan när Elisabeth och flickvännen promenerade i parken kom en äldre dam fram till dem och ville berätta att hon ”accepterade deras läggning”.

Elisabeth Osterman, som aldrig har känt sig diskriminerad för sin läggning, blir ändå arg när hon tänker på att hon måste bli ”accepterad av samhället”.

Klicka här för att läsa Stockholms fria artikel i sin helhet

___________________________________________________________________________________________________

Första HBT-boendet för äldre öppnar i Stockholm 2012-02-23 10:30

Äldre- och ytterstadsroteln, Stockholms stad
Äldre- och ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (M)

Regnbågens kooperativa hyresrättsförening
Ordförande Christer Fällman

Nästa år öppnas det första boendet för homo-, bi- och transsexuella äldre personer i Stockholms stad. I dag fattar Stockholms stads fastighetsbolag Micasa beslut om att renovera seniorboendet Rio på Gärdet för att sedan upplåta ett flertal våningsplan till föreningen Regnbågen.
____________________________________________________________________________________________________Hbt-seniorer kan få äldreboende  Publicerad 2009-07-21 09:02

Foto: Caroline Tibell / DN Projektledaren Christer Fällman drömmer om en fastighet i innerstan.

Intresserad av hbt-boende?

För den som inte är medlem på Cruiser går det bra att kontakta projektledaren för Regnbågen direkt på e-postadressen: christer.fallman@regnbagen.net eller höra av sig till Stockholms Äldreboende AB.

STOCKHOLM. Stockholm kan bli först i Europa med ett äldreboende för homo- och bisexuella och transpersoner. – Vi har redan fått flera intresse­anmälningar, säger Christer Fällman, projektledare för det planerade boendet.

____________________________________________________________________________________________________

 

April 2015

15. Jourdan Pouille, fransk journalist besöker Regnbågens seniorboende för att skriva en artikel för den franska dagstidningen Ouest France.

19. Styrelsemöte

Mars 2015

2. Besök från Österrike och en grupp socialstuderande.

13. Finsk vårdpersonal från Helsingfors besöker Regnbågens hyresrättsförening

29. Årsmöte klockan 15.00 restaurangen Sandhamnsgatan 6

Februari 2015

1. Extra stämma nr 1 angående förslag till nya stadgar.

5. Hyresgästerna inbjuds till genrep av föreställningen Metropolis på Kulturhuset Stadsteatern.

7. Fotograf utsänd av den tyska tidningen Brigitte Woman besöker boendet för att ta bilder till en artikel som publiceras senare i år.

7. Journalist och fotograf från tidningen Äldreomsorgen besöker Regnbågens hyresrättsförening för att skriva en artikel som publiceras under våren.

22. Extra stämma nr 2 angående förslag till nya stadgar.

Januari 2015

13. Besök av Stadsmissionen på Regnbågens seniorboende.

18. Husmöte för seniorboendets hyresgäster.

29. Valberedningen kallar till ett möte med styrelsen kl 18.00 i Borådets lokal på Sandhamnsgatan 8.

December 2014

8. Socialstyrelsen och Kulturrådet bjuder in Christer Fällman och Björn Lundstedt att föreläsa på en konferens med temat ”hbtq-perspektivet i teori och praktik”. Rubriken är ”Regnbågen över Gärdet”. 

November  2014

1. Hyresgästerna firar att det var ett år sedan den första inflyttningen. Hipp hipp hurra!

3. Styrelsemöte Regnbågen

4. Utskick av förslag på nya stadgar för Regnbågen

10. Mässa i Sundbyberg, Björn Lundstedt och Ulf Wester representerar föreningen

11. Besök av Per A Persson från Västra Götalandsregionen. Besöket kan generera stöd till en uppstart av ett biståndsbedömt boende.

13.  Föreningens förvaltare MICASA kallar till möte med Borådet kl 15.00

13. Journalisten Tobias Setterborg som skriver för Folkpartiets tidning NU besöker Regnbågens hyresrättsförening på Sandhamnsgatan.

16. Husmöte för hyresgästerna på seniorboendet i föreningens lokal kl 15.00

18. Slutdatum för synpunkter på nya stadgar

30. Julkonsert i restaurangen på Sandhamnsgatan 6, kl 14.00. Alla medlemmar är inbjudan, se separat inbjudan med O.S.A.

Oktober  2014

2. Styrelsemöte Regnbågens hyresrättsförening (före detta styrelseledamot Cecilia Vaccari hälsar på)

5.  Extra möte Regnbågen –  genomgång förslag till nya stadgar

25. Inbjudan från ”Regnbågsankan” i Helsingfors. Lars Mononen, ordförande presenterar Regnbågens hyresrättsförening.

30. Golden Ladies besöker Regnbågens seniorboende på Sandhamnsgatan 6.

September  2014

1. Studenter från Åbo besöker Regnbågens hyresrättsförening.

10. Nu börjar uppstarten av styrelsens arbetsgrupper.

15. Föreningens förvaltare Micasa på besök, genomgång av avtalet och träff med Borådet på Sandhamnsgatan 8.

28. Pressbesök.

Augusti 2014

2. Prideparaden

3, 10, 17, 24 (söndagar under sommaren) Fika på takterrassen kl 15.00 för seniorboendets hyresgäster.

15. Kräftskiva för boende och förtroendevalda. Lars H, Björn L, Agneta S och Lars L arrangerar festen.

27. Brasiliansk press, Veija kl 18 -19.30 Christer F/Björn L

28. Styrelsemöte kl 17.00 (valberedning och revisorer inbjuds till mötet)

31. Medlemsmöte Kl 15.00 i restaurangen på Sandhamnsgatan 6.

Juli 2014

2. Almedalen, Christer F bjuds in till ett seminarium på Furillen

4. Almedalen, Lars M bjuds in till ett seminarium av HBT-Liberalerna

5. Melodikrysset kl 10-11, Björn L

12. Melodikrysset kl 10-11, Lars M

13. Söndagsfika på takterrassen med hyresgästerna kl 15 Lars M

18. Journalist Suzanne Forsström från Tyskland tas emot av Christer F och Björn L.

19. Melodikrysset kl 10-11 Lars M

20. Fika för hyresgäster och förtroendevalda, Lars M

21. Styrelsemöte Regnbågen kl 17.00 (revisorerna inbjudan 17.30 – 18.00)

26. Melodikrysset kl 10-11 Lars M

27. Fika för hyresgäster och förtroendevalda kl 15.00, Lars H och Lars M

29. Panelsamtal Pride House RFSL 13.00-13.45 Lars M

29. Styrelsemöte i den lokala hyresgästföreningen, Lars H, Ulf W, Lars M, Björn L, och Matti J, planerar deltagandet i Prideparken kl 15.00 i föreningens lokal på plan 8.

30. Pridedeltagande 30 juli-2 augusti. Den lokala hyresgästföreningen Regnbågen finns med i Hyresgästföreningen Region Stockholms tält på Östermalms IP

31. Seniorboendet får genom Svenska institutet besök av journalister från bl.a. Georgien, Sydafrika, Kambodja, Vietnam, Ukraina, Mexico, Kosovo, Albanien och Turkiet. Christer F och Björn L