Mingel på USA:s ambassad

Regnbågens grundare Christer Fällman, tv på bilden, har traditionsenligt varit inbjuden till Pridemingel på den amerikanska ambassadörens residens. Det var USA:s Chargé d’affaires Pamela Tremont, th på bilden, som bjöd in till ett firande av att HBTQI-rättigheter är mänskliga rättigheter.

 

Äldreministern till Regnbågen

Christina, Aina, Pia, Erik, Christer, Lena Hellengren och August.

Barn- äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren, S, besökte boendet under Pride 2019 i sällskap av Erik Slottner, äldreborgarråd i Stockholms stad och gruppledare för KD.

Efter den en rundtur i huset med visning av två lägenheter blev det diskussioner och frågor bland annat kring vad som händer med de äldre i gruppen HBT som bor ute i landet.

År 2002 tog Stockholms kommunfullmäktige ett enhälligt beslut om att all vårdpersonal i Stockholm ska ges ”homokompetens” och att det åligger varje chef inom äldrevården att tillse att underställd personal får sådan utbildning. Ministern och representanterna från Regnbågen diskuterade vad som händer i denna fråga,

De diskuterade även frågan om fler seniorbostäder till målgruppen HBT i Stockholm och på ett nationellt plan. 

Regnbågens ordförande August Boj reciterade ett välkomstbrev till Socialministern, där det även bifogades ett preliminärt program innehållande planerna för ett vetenskapligt symposium om HBT-seniorers situation och behov i Sverige.

Christer Fällman pratar med ministern under en lägenhetsvisning.

 

Press från många länder kom till Regnbågen

Journalister från, Macedonien, Georgien, Albanien, Ukraina, Ryssland, USA, Kina, Angola, Indonesien och Syd Korea besökte under Stockholm Pride boendet på Gärdet. Jane Jansson och Christer Fällman berättade och svarade på frågor. 

Besök som detta och som kommer via Svenska institutet tillhör årets höjdpunkt inom medias rapportering ut i världen gällande Sveriges fortsatta arbete för gruppen HBTQ. 

Vi syns, Vi gör skillnad, Vi behövs!

  

Japansk TV på besök

Den japanska journalisten Taichi Soga med sitt filmteam har besökt Regnbågens seniorboende på Gärdet. Där har de har träffat Björn Lundstedt, Agneta Sparre och Christer Fällman. Syftet var att belysa frågan ”Hur hbt-vänliga är egentligen Europas länder?”. Enligt den stapel som presenteras i filmen och på TV-kanalens hemsida är Sverige som det land som ligger i topp.

 

Uppskattat jubileum för Regnbågen

En solig och varm söndag i juni firade Regnbågens seniorboende 10-års jubileum på Mälarpaviljongen. Det bjöds på bubbel sponsrat av True Colours och goda snittar. Det var en glad och uppsluppen stämning på pråmen och kvällens konferencier Rober Fux var – som vanligt – vältalig och guidade oss firare genom ett pärlband av duktiga artister.

Efter att ordföranden August Boj hälsat välkommen bjöd sopransaxofonisten Anders Paulsson på sköna toner som svepte ut över Mälarens vatten. Efter en stund fattade begåvade 15-åringen Sebastian Rydgren micken och gav oss några nyskrivna poplåtar, magnifika Paulina Pfeiffer sjöng arior bland annat ur Carmen innan det var dags för den Bulgariska kvinnokören ”Perunika”. Den underbara Gladys del Pilar fick pråmen att gunga och artisten Micke Grahn sjöng sig in i våra hjärtan.

Därefter var det dags att utnämna Christer Fällman, förre ordföranden och grundaren av Europas första boende för äldre HBT-personer, till hedersmedlem i föreningen. En symbolisk guldmedalj delades ut till grundaren (numera föreningens kommunikatör) av Agneta Sparre (ledamot i styrelsen).

 

Inbjuden till jubileet var också Joakim Larsson, dåvarande borgarråd inom stadens äldreförvaltning, med fru Katarina. Joakim var även ordförande i styrelsen för stadens fastighetsbolag Micasa Fastigheter, och spelade en viktig roll för att vårt seniorboendet kunde förverkligas.

 

Det var en härlig kväll, och det talas redan om en fortsättning…

 

Se filmen om Regnbågen

Se filmen på SVT Play.

Leva, Älska är en svensk dokumentär från 2018 som berättar historien om vårt seniorboende.

2013 öppnar Regnbågen, världens första seniorboende för HBT-personer på Gärdet i Stockholm. Agneta, Ing-britt och Thomas flyttar in. De har alla haft drömmar och begär i en tid av förtryck och begränsningar. När de börjar sina liv på Regnbågen öppnas nya rum i deras världsbild och inre. För första gången hittar de hem och börjar leva mer. Älska sig själva lite mer.
Regi: Mette Aakerholm Gardell.

Filmen sänds i SVT1: 18/6, 19/6, 20/6, 21/6, 22/6 och SVT24 29/6.
Den kan ses  i SVT Play från 16 juni till december (6 månader).

 

Micasa besökte Regnbågen

Maria Mannerholm (mitten), på Micasa Fastigheter tillsammans med prominenta gäster från runtom i Europa, fick en kort guidad visning av Thomas Björk på seniorboendet. Därefter vidare i ilfart till Sinnenas Trädgård på Sabbatsberg där trädgårdsmästaren berättade om funktionen i Sveriges första terapeutiska trädgård för äldre med begynnande demens.

 

Besök från japansk vård och omsorg

Via Swedish Care International kom ännu ett besök från Japan till Regnbågens hyresrättsförening på Gärdet. Denna gång var det chefer inom japansk vård och omsorg som visade ett stort intresse.

Efter visningen på boendet åker vi taxi till Sinnenas Trädgård på Sabbatsberg för en visning av Sveriges första terapeutiska trädgård på ett boende för äldre personer.

Som trädgårdsmästare förundras jag över hur besökare från Japan kan bli imponerade av svensk trädgård!

Christer Fällman

 

Regnbågen i Japansk TV

Japan Broadcasting Corporation besökte seniorboendet för att intervjua Agneta Sparre, Björn Lundstedt och Christer Fällman inför ett längre inslag på den japanska tv-kanalen NHK International News Division.

Från vänster på bilden: Yuzo Kawakami producent, Taichi Soga journalist, Tomoharu Shoji, filmare, och Kyoko Fridén, tolk på TIO Communications.

Politiker på besök

Ett inspirerande besök på Regnbågens seniorboende av representanter från Kristdemokraterna. Diskussionen gick varm kring en eventuell utbyggnad av seniorboendet till biståndsbedömda platser på ett befintligt boende. Vi talade även om möjligheten att bygga ut seniorboendet med fler lägenheter på en ny plats i Stockholm.

Från höger på bilden; Ewa Samuelsson f.d. äldreborgarråd, Erik Slottner, äldre- och trygghetsborgarråd, August Boj, ordförande i Regnbågens styrelse, Mejke Runström, borgarrådssekreterare och Björn Lundstedt, ledamot i Regnbågens styrelse (ej i bild Christer Fällman, kommunikatör på Regnbågens Kooperativa Hyresrättsförening).

Christer Fällman

 

Ny styrelse i Regnbågen

Ny styrelse i Regnbågens kooperativa hyresrättsförening: Stefan Botos Sydebrant (suppelant), Pia Faxen (ledamot), Aina Elmerup (kassör), Georg Botos Sydebrant (suppelant), Hannele Hakunti (revisor), Björn Lundstedt (ledamot), Per Rudin (sekreterare), Agneta Sparre (ledamot), August Boj (ordförande) och Staffan Westman (ledamot).

Söndag den 31 mars valdes Regnbågens nya styrelse  på årsmötet som hölls i restaurang Klein´s Rio på Sandhamnsgatan. Den nya styrelsen ska nu leda arbetet i nya och redan befintliga inriktningar för medlemmarnas bästa.

Den avgående styrelsen tackade för sig och konstaterade att samarbetet och glädjen tillsammans i styrelsen har varit givande. Avgående ordförande Christer Fällman stannar som adjungerad i den nya styrelsen och får nu uppdraget som informatör dvs ”ansiktet utåt” till media och politiker samt till den allmänna publikens intresse. Den avgående styrelsen önskar den nya styrelsen med August Boj som ordförande lycka till.

Efter mötet bjöds de närvarande medlemmarna på en välsmakande buffé där även vin eller öl ingick. En riktig fest tyckte vi som var där!!
Christer Fällman

 

Watch the video from Swedish Care Int.

Swedish Care international have told the story of Regnbågen and the founder Christer Fällman:
Today, we present to you the incredible journey of Christer Fällman, the founder of Regnbågens seniorboende, Europe’s first LGBTQ home for the elderly. We had the chance to have fika with Christer and get insights on his vision, mission, and passion. Read more about it and watch the video here: https://sci.se/regnbagen/

 

Ädreförvaltning på besök

Ännu ett besök på Regnbågen: Från äldreförvaltningen på Sundbybergs kommun och den nya enheten ”Utveckling och uppföljning” kom en grupp bestående av, sjukgymnast, musikterapeut, Silviasyster, demenssjuksköterska och socionom för att höra mer om uppbyggnaden av seniorboendet Regnbågen.
Vi diskuterade Sundbybergs utveckling av omsorg om äldre och möjligheterna att vända sig till olika målgrupper och hur en strategi skulle kunna se ut för ett sådant mål. Björn Lundstedt, ledamot och ordföranden Christer Fällman visade lokalerna och svarade på frågor.

 

Regnbågens boende uppmärksammat

En video om RFSL i Stockholm och Regnbågens Kooperativa Hyresrättsförening som är det första seniorboendet för äldre gay i Europa. Inslaget om Regnbågens seniorboende startar 4 minuter and 28 sekunder in i filmen.

 

Se filmen om Regnbågen

2013 öppnade världens första seniorboende för HBTQ-personer,Regnbågen, på Gärdet i Stockholm. Agneta, Ingbritt och Thomas flyttar in. De har alla haft drömmar och begär i en tid av förtryck och begränsningar. När de börjar sina liv på Regnbågen öppnas nya rum i deras världsbild och inre. För första gången hittar de hem och börjar leva mer. Älska sig själva lite mer.

Regisserad av Mette Aakerholm Gardell och producerad av Stina Gardell som var med och gjorde Guldbaggevinnande Silvana – väck mig när ni vaknat (2017)

Leva. Älska (2018) Nu på Cineasterna.se
#Cineasterna #Bibliotek #Filmtips #Svbib

 

USA-journalist på Regnbågen


Journalisten Mathias Rosenzweig besökte boendet på Gärdet för att få information om seniorboendet och för att förhoppningsvis få några hyresgäster att delta i korta intervjuer. Materialet ska ingå i en bok som ska handla om ”den stora kärleken” och om relationer.

Mathias Rosenzweig bor i New York men är för tillfället placerad i Stockholm och skriver för bland andra VICE, Vouge och Interview Magazine.

 

Många kom till adventskonsert


45 av Regnbågens medlemmar hade samlats på Klein´s Rio på Gärdet för att lyssna till Angela Wannbäck och pianisten Jan Erik Sandvik i konserten ”Det strålar i advent”.

Det bjöds på vackra julsånger varvade med utsökta pärlor från opera och musikal. God glögg, ost och pepparkakor gav extra krydda till denna lyckade eftermiddag.

Medlemmen Björn Gate till höger på bilden är en av boende på seniorboendet som njöt stort av Angelas fina sopran. Några i publiken fick tårar i ögonen av det känslosamma framförandet av O mio babbino caro.

Christer Fällman

 

Möte om HBTQ för äldre


Simon Bäckström och Madelein Cleve på bilden arbetar på Äldreförvaltningens planeringsavdelning i Stockholm stad har varit på ett möte i Regnbågen. De ansvarar tillsammans för ett HBTQ-projekt för personer över 65 år. Som strateger inom förvaltningen gör de en kartläggning om vilka boenden och verksamheter som vänder sig till målgruppen.

Mötet med Regnbågens ordföranden Christer Fällman utvecklades till en intensiv diskussion om dagens omsorg för äldre.

Mötet slutade med att de båda önskar att återkomma för vidare diskussion om bland annat hemtjänst och hur en förnyad syn på Stockholm Pride kan utveckla konceptet inom stadens förvaltningar.