Många kom till adventskonsert


45 av Regnbågens medlemmar hade samlats på Klein´s Rio på Gärdet för att lyssna till Angela Wannbäck och pianisten Jan Erik Sandvik i konserten ”Det strålar i advent”.

Det bjöds på vackra julsånger varvade med utsökta pärlor från opera och musikal. God glögg, ost och pepparkakor gav extra krydda till denna lyckade eftermiddag.

Medlemmen Björn Gate till höger på bilden är en av boende på seniorboendet som njöt stort av Angelas fina sopran. Några i publiken fick tårar i ögonen av det känslosamma framförandet av O mio babbino caro.

Christer Fällman

 

Möte om HBTQ för äldre


Simon Bäckström och Madelein Cleve på bilden arbetar på Äldreförvaltningens planeringsavdelning i Stockholm stad har varit på ett möte i Regnbågen. De ansvarar tillsammans för ett HBTQ-projekt för personer över 65 år. Som strateger inom förvaltningen gör de en kartläggning om vilka boenden och verksamheter som vänder sig till målgruppen.

Mötet med Regnbågens ordföranden Christer Fällman utvecklades till en intensiv diskussion om dagens omsorg för äldre.

Mötet slutade med att de båda önskar att återkomma för vidare diskussion om bland annat hemtjänst och hur en förnyad syn på Stockholm Pride kan utveckla konceptet inom stadens förvaltningar.

 

Franskt äldreboende på besök

Återigen kom ett långväga besök till Regnbågen. Denna gång från Frankrike via Swedish Care International. Det var personal från ett äldreboende i Montpellier som önskade få kännedom om Europas första boende för äldre hbt-personer. Matias Juhano guidade runt och visade bland annat biblioteket, vårt välutrustade gym, Rioträffen och övriga gemensamma lokaler. Björn Lundstedt berättade om historiken bakom Regnbågen och om styrelsens arbete.

Efter rundturen bjöds besökarna in till resturang Klein´s Rio för vidare diskussion och Björn delade ut föreningens nya foldrar. Zusanne Ahlin fick även ta emot en fin gåva av gruppen, som var mycket glada över att få besöka vårt seniorboende.

Christer Fällman

 

Mottagning på USA:s ambassad

Regnbågens grundare Christer Fällman var nu för andra gången inbjuden till en mottagning på USAs ambassadörs residens under temat ”Partners for Diversity, Inclusion and Human rights”. Arrangemanget var ett partnerskap mellan ambassadörerna för USA, Australien och Kanada med syftet till att få ett uttalat erkännande av HBTQ-rättigheter i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

På bilden Australiens ambassadör Jonathan Kenna, USA:s ambassads chargé d’affairs David E Lindwall,  Christer Fällman, och Kanadas ambassadör Heather Grant.

Det var ett utmärkt tillfälle att möta gamla och nya kontakter och att informera om Regnbågens kooperativa hyresrättsförening, berättar Christer Fällman.

Mysig mingelkväll

Stort tack till ägaren av Lo Scudetto, Gündüz Yildiz, som så generöst bjöd in oss till en av Stockholms absolut bästa italienska restauranger. Det var 17 boende (2 från styrelsen) från Regnbågens boende på Gärdet som minglade, Proseccon flödade och läckra charkuterier från Italien serverades på stora fat. Mysfaktorn var hög bland de som hade kommit och glada och nöjda vandrade några hemåt i den ljumma sommarkvällen medan andra valde att söka sig till city för att ta del av arrangemangen kring kulturfestivalen. 💃🕺

Christer Fällman

Liberalt biståndsprojekt på besök

Ännu ett besök som inspirerar och som får mig att reflektera över hur bra vi har det i Sverige och att vi aldrig får glömma bort detta faktum.

SILC (Swedish International Liberal Center) besöker boendet tillsammans med en grupp liberala aktivister från; Polen, Lettland, Georgien, Ryssland, Venezuela, Tunisien, Bulgarien och Serbien.

SILC är en liberal biståndsstiftelse som arbetar med bland annat demokratibistånd och HBTQ-frågor. Och även i denna grupp ställs det frågor om hur kan det vara möjligt att skapa ett boende som Regnbågens seniorboende och svaret är enkelt ”för att vi kan”.

Deltagarna sitter tysta efter vår diskussion och en av dem säger med nedböjt huvud till mig efter frågestunden ”I Ryssland är detta helt omöjligt och all kamp känns förlorad, det är värre än någonsin”. Jag låter orden sjunka in och det som han säger ger ett mig ett visst perspektiv på tillvaron här hemma. Men jag kommer nog aldrig att förstå innebörden av det som han berättar, jag kan bara försöka att förstå.

Christer Fällman, ordförande

 

FI kom till Regnbågen

Gudrun Schyman och Annelie Nordström från FI bjuder på kaffe och små läckra bakelser på Regnbågens seniorboende.

Vi informerar om boendet, pratar politik och diskuterade frågor som bland annat handlar om vad partiet gör för att värna hbt-personers rättigheter. Vidare diskuterade vi också en vidareutveckling av hemtjänst utefter dagens behov. Allt fler äldre bor hemma längre och därför är en bra service med kunnig personal från hemtjänst av stor betydelse.

Journalister besökte Regnbågen

En grupp journalister från hela världen har besökt Regnbågen. Det var ett arrangemang av Svenska Institutet. 

Journalisterna välkomnades av Regnbågens ordförande Christer Fällman och styrelseledamot Jane Jansson (båda i bakre raden i mitten på bilden). De berättade om hur boendet grundades och varför Regnbågen behövs – för att ge gemenskap och trygghet på äldre dagar för HBT-personer som ofta känt sig utanför eller utsatta under sitt liv.

Journalisterna kom från en rad olika länder: Ukraina, Albanien, Jordanien, Lettland, Pakistan, Ryssland, Rumänien, Kosovo och Turkiet.

 

Besök från Fi

Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Feministiskt initiativ i stadshuset och ordförande i Stockholms stad råd för mänskliga rättigheter, har besökt Regnbågens seniorboende på Gärdet tillsammans med Hanna Wigerdal, kommunikatör vid Fi.

De träffade Regnbågens ordförande Christer Fällman och flera andra boende. Samtalen handlade om omsorg för äldre i Sverige och varför resurserna inte räcker till för att få en individuell vård i ”världsklass”. Diskussionerna handlade även om förbättrad utbildning för personal inom hemtjänsten, som i dag spelar en allt större roll för att möte de behov som finns när vi som äldre ska bo hemma så länge som möjligt.

Christer Fällman tog även upp en diskussion kring utökat mandat till kommunens biståndsbedömare, som har en mycket viktig roll när det gäller rätt placering  vid rätt tidpunkt för äldre personer med behov av plats på ett vårdboende.

Regnbågen informerade på Pridemöte

Ann Mari Lindqvist, styrelseledamot i Regnbågen, informerade om seniorboendet under  East Pride i Norrköping den 25–26 maj 2018.

Ett tjugotal intresserade kom till pridecaféet på Träffen för att lyssna och lära mer. Dagen därpå publicerade lokaltidningen Folkbladet en större artikel  där Ann Mari Lindkvist var med och berättade om Regnbågen. Läs artikeln här.

Uppskattat medlemsmöte

Jan Hammarlund gjorde ett mycket uppskattat framträdande på Regnbågens medlemsmöte den 18 maj.

Mötet inleddes med förhandspremiär av  filmen Leva. Älska som ska visas runt om i landet efter sommaren. Salongen blev fullsatt och filmen, som skildrar inflyttande i Regnbågen vid starten 2013, fick ett varmt mottagande.

Därefter blev det mingel med bubbel och pizzaslice till sånger av Jan Hammarlund i Regnbågens restaurang, Kleins Rio.

 

Liberaler besökte seniorboendet

En mindre grupp från HBT-liberalerna besökte Regnbågens seniorboende lördag den 14 april. Vi diskuterade behovet av omsorg utifrån den egna historien, för äldre hbt-personer som tidigare har klassats som kriminella och sjuka från samhällets sida.

Regnbågens representanter Zusanne, Berndt och Christer guidade också runt på boendet för att visa på vilken service och vilka aktiviteter som erbjuds för dem som bor inom fastigheten i kvarteret Rio.

 

Finskt besök på Regnbågen


Även i Finland finns det ett behov av att starta boende för äldre hbt-personer.  Regnbågens seniorboende
 har haft besök av från Finland av föreningen Seta LGBTI rights (en motsvarighet till RFSL:s riksförbund). Husvärden Matias Juhano och ordförande Christer Fällman guidade gästerna och berättade om Regnbågen.